parallax background

Davor Tolja – klavijature, vokal

Damir Komnenović – vokal
07/12/2016
Ivan K. Komnenović – gitare
07/12/2016

Par riječi o Davoru

Davor Tolja rođen je 31.05.1957.g. u Rijeci gdje pohađa osnovnu školu i maturira na Sušačkoj gimnaziji. Uz obvezno školovanje, pohađa i glazbenu školu “Ivan Matetić Ronjgov” kao učenik klavira. Školovanje nastavlja upisujući studij brodogradnje na Tehničkom fakultetu u Rijeci, no kao kao apsolventa odvlači ga ljubav prema glazbi, te zapostavlja studij potpuno se posvećujući glazbi.

Težnja za vlastitim glazbenim izričajem dovodi 1976.g. do stvaranja tria “Davor, Nenad i Robert” koji nakon kadrovskih promjena, prerasta u grupu “Vrijeme i zemlja” koja se pojavljuje na omladinskom festivalu u Subotici . Sudjelovanje na Večeri šansona festivala “Zagreb fest 78” sa skladbom „Nocturno“, grupi „Vrijeme i zemlja“ donosi i prvo diskografsko izdanje.

1979.g. izlazi singl i „Tvoja majka sjajno kuha“ i prvi album grupe pod nazivom “Vrijeme i zemlja 1” (ZKP RTV Ljubljana).

Koautorstvo u grupi ne zadovoljava Davorove skladateljske ambicije, pa istupa iz grupe iz grupe i naredne godine provodi u lutanju kroz grupe “Termiti”, “Linija 32”, “Toljina funk selekcija” i druge. Iz tog razdoblja ostaju brojne demo snimke, te sudjelovanja na festivalima “Subotica 1981” (sa grupom “Linija 32”) i “Zagrebfest 1982” (sa Damirom Pandurom).

1982.g. Davor osniva duo “Denis & Denis” u kojem se potvrđuje kao autor glazbe i aranžmana. Grupa “Denis & Denis” 1984.g. realizira svoj nastupni album “Čuvaj se” (Jugoton) koji ubrzo postaje zlatni, a od kritike i publike ocjenjen je najboljim albumom 1984.g. Iduće, 1985.g., grupa objavljuje drugi album “Ja sam lažljiva” (Jugoton) koji premašuje zlatnu tiražu, a Davor odlazi na služenje vojnog roka. Nakon povratka iz vojske grupa nastupa na festivalu “Mesam 1985” i osvaja treću nagradu publike. Nakon nastupa na Izboru za pjesmu Eurovizije (1986.g. u Prištini) grupu napušta Marina Perazić i grupa prestaje s radom.

Od 1986.g. Davor se bavi skladanjem za druge izvođače (Dalibor Brun, Bebi Dol, grupa 777 i druge), da bi ubrzo obnovio grupu “Denis & Denis” sa albumom “Budi tu” i osvojio treću nagradu publike na “Mesamu 1987” skladbom “Bengalski tigar”.

Nakon razlaza grupe 1990g. Davor realizira svoj solistički album “Stari mačak” (Jugoton), pojavljuje se na festivalu “Split 1991”, te započinje suradnju sa slovenskim pjevačicama Alenkom Šmid Čenom i Andrejom Makoter sa kojom osvaja nagradu za najbolji aranžman na festivalu “Melodije morja in sonca Portorož 1991” vlastitom skladbom “Vedno ko greš”.

S početkom Domovinskog rata uključuje se u “Croatian Music Aid”, sudjeluje u projektu “Moja domovina”, te istovremeno kao autor i izvođač pokreće Ri Band Aid Rijeka mira sa skladbom “Bedem ljubavi”. Tijekom Domovinskog rata sklada još nekoliko domoljubnih skladbi (“Za svu djecu Hrvatske” i druge) te sudjeluje u brojnim koncertima na ratištima i drugim humanitarnim akcijama.

1993.g. uključuje se u Inicijativni odbor za obnavljanje festivala “Melodije Istre i Kvarnera” na kojem i sam sudjeluje kao autor i izvođač. 1994.g. biva izabran u Upravni odbor Hrvatske glazbene unije.

Narednih godina kao skladatelj, aranžer i izvođač sudjeluje na nizu festivala (Arena fest, Zadarfest, Zagrebfest, Mik) i surađuje sa raznim izvođačima (Dalibor Brun, Massimo Savić, Alen Vitasović, Annamaria, Vivien Galetta, E.N.I., Andrea Čubrić, Zorica Kondža, Ivana Brkić i drugi) te sa dječjim zborovima (Klinci s Ribnjaka, Mali Riječani, Mići Boduli, Tratinčice i drugi).

U ožujku 1997.g. na Izboru Hrvatske pjesme za pjesmu Europe “Dora 1997” skladba Davora Tolje “Probudi me” u izvođenju grupe E.N.I. izabrana je za predstavnicu Hrvatske na Eurosongu 1997 u Dublinu, Irska.

1998.g. Davor je izabran za predsjednika Podružnice Hrvatske glazbene unije Primorsko-Goranske Županije, a iste godine primljen je za člana Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika i dobiva status samostalnog umjetnika.

Posljednjih godina bavi se izvođenjem, skladanjem, aranžiranjem i studijskim radom kao glazbenik i producent. Sudjeluje na nekoliko glazbenih festivala (MIK, Dora, HRF, Festival dalmatinske šansone i dr.).

Povodom 30-te godišnjice grupe „Denis & Denis“, 2012.g. ponovno okuplja grupu i kreće na turneju po Hrvatskoj i regiji.

2015.g. pridružuje se grupi „Whiteheads“ i kreće u novu glazbenu avanturu.